GINECOMASTIA
Ginecomastia este o afecțiune care face ca țesutul mamar să se dezvolte excesiv la băieți și bărbați. Aceasta se întâmplă când se produce un dezechilibru între cantitatea de estrogen (hormonul feminin) și cea de testosteron ( hormonul masculin). Când un băiat trece prin pubertate sau când corpul unui bărbat mai în vârstă produce mai puțin testosteron, echilibrul celor doi hormoni se schimbă. Aproximativ 50-65% dintre baietii si barbatii din intreaga lume sunt afectati de ginecomastie
Uneori, când acest lucru se întâmplă, un procent mai mare de estrogen determină dezvoltarea țesutului mamar masculin.
Ginecomastia se poate dezvolta la persoanele de sex masculin in anumite situatii:
- la nastere: mai bine de jumatate dintre nou-nascutii de sex masculin au sanii mariti, sau inmuguriti, insa aceste aspecte trebuie sa dispara in numai cateva saptamani .
- pubertate: sanii pot sa creasca la baieti in perioada pubertatii. Aceasta dezvoltare a sanilor are loc datorita dezechilibrului hormonal (testosteron, estrogen). Aceasta conditie poate sa se amelioreze in timp .
- maturitate: sanii mariti sunt mai frecventi la barbatii trecuti de 50 de ani. Odata cu inaintarea in varsta, corpul barbatilor produce mai putin testosteron. De asemenea, mai multa grasime corporala stimuleaza productia de estrogeni, ceea ce poate duce la dezvoltarea tesutului mamar.
Alte cauze ale apariției ginecomastiei: obezitate, hipertiroidism (prea mult hormon tiroidian), malnutriție, boli hepatice cronice (ciroză), mutații genetice familiale sau spontane.
CONSULTAȚIA
Evaluarea pacientului cu ginecomastie implică un istoric detaliat, examen fizic, precum și așteptările acestuia în ceea ce privește rezultatele tratamentului. Dr. Pascal va examina bustul pacientului, pentru a determina tehnica personalizată în funcție de specificul afecțiunii și îi va explica, pas cu pas, procedura la care va fi supus. Operația de ginecomastie durează 1-2 ore. În funcție de cât de mare este glanda mamară, există mai multe tehnici: Liposucția (cicatrici minime de 2-3 mm); Excizia glandei mamare periareolar (scoaterea glandei mamare prin zona inferioară a areolei); cicatricea este minimă, greu vizibilă între areolă și pielea normală; Combinarea ambelor metode (în cazuri rare și severe în care este vorba de o glandă mamară foarte mare trebuie făcute incizii și implicit rămîn cicatrici în jurul areolei, între areolă și șanțul inframamar).
ANESTEZIA
Operația necesită anestezie generală sau sedare intravenoasă.
SPITALIZAREA
Poate fi necesară o zi de internare.
EFECTE SECUNDARE ȘI RISCURI CHIRURGICALE
În tratamentul ginecomastiei, complicațiile care pot apărea sunt cele specifice oricărei intervenții chirurgicale: reacții alergice, hemoragie, hematom, infecții etc.
În urma intervenţiei, cicatricile sunt mici şi plasate în așa fel încât să fie insesizabile.
Durerile sunt minime şi pot fi administrate calmante obişnuite.
SFATURI POSTINTERVENȚII
Pacientul este sfătuit să poarte un bandaj elastic și să nu se expună la soare timp de trei săptămâni.
RECUPERAREA
Pacientul îşi poate relua activitatea cotidiană la 2-3 zile după operaţie.
Exerciții ușoare pot fi începute progresiv la 2 săptămâni de la data operației.
Edemul și echimozele (vânătăile) se vor retrage abia după câteva săptămâni.
Masajul zonelor lipoaspirate cu denumirea de masaj limfatic poate fi început imediat după dispariția vânătăilor și umflăturilor.
Rezultatele operației vor fi complet vizibile după minim 6 luni, atunci când cicatricile rezultate se vor estompa.